Sprawozdanie adwokata w przedmiocie wykonania obowiązku doskonalenia zawodowego w roku 2020

Aktualność

Drodzy Koleżanki i Koledzy,

informuję, iż do dnia 28 lutego br. należy złożyć sprawozdanie w przedmiocie wykonania obowiązku doskonalenia zawodowego w roku 2020.

Zgodnie z uchwałą NRA "O doskonaleniu zawodowym adwokatów" każdy adwokat powinien uzyskać w roku kalendarzowym 12 punktów szkoleniowych. Jeżeli komukolwiek nie udało się zdobyć w/w ilości punktów, również proszę o przesłanie sprawozdania wraz ze wskazaniem przyczyn takiego stanu rzeczy.

Adwokaci, którzy uzyskali pozytywny wynik z egzaminu zawodowego w 2020 r., są zwolnienie z obowiązku szkoleniowego w roku, w którym uzyskali pozytywny wynik z egzaminu zawodowego. Zatem nie muszą składać sprawozdania za 2020 r.

Obowiązek złożenia sprawozdania dotyczy także członków naszej Izby, którzy prowadzą zajęcia dla adwokatów, aplikantów adwokackich, studentów, itp. i w tej formie zrealizowali doskonalenie zawodowe.

Jednocześnie miło mi poinformować, iż w tym roku również będzie można złożyć sprawozdanie zarówno w tradycyjnej formie pisemnej, jak również elektronicznej:

1.       Forma pisemna – należy pobrać, wydrukować i wypełnić formularz załączony do niniejszej wiadomości, a następnie złożyć go lub przesłać na adres Pomorskiej Izby Adwokackiej przy ul. Chlebnickiej 48/51, 80-830 Gdańsk;

2.       Forma elektroniczna – należy wypełnić formularz znajdujący się pod poniższym linkiem:

Warto wiedzieć:

• po wysłaniu formularza system automatycznie uwzględni adwokata na liście ze wskazaniem wykładów, w których uczestniczył i liczby punktów, które uzyskał; adwokat nie otrzymuje wiadomości zwrotnej potwierdzającej wysłanie sprawozdania; nie trzeba tego faktu potwierdzać telefonicznie, mailowo, itp.;
  • w przypadku wykonania obowiązku doskonalenia zawodowego w innej formie niż szkolenia organizowane przez naszą Izbę, oprócz wypełnienia formularza należy wysłać stosowne zaświadczenia na adres siedziby PIA wskazany powyżej;
  • w przypadku braku uzyskania w roku szkoleniowym 12 punktów, niezależnie od sprawozdania, należy wysłać w tradycyjnej formie pisemnej pismo ze wskazaniem przyczyn takiego stanu rzeczy.

Mam nadzieję, że kontynuacja nowej formy składania sprawozdań w formie elektronicznej pozwoli w łatwy i szybki sposób rozliczyć się z obowiązku doskonalenia zawodowego.

Jednocześnie zaznaczam, iż niewypełnienie obowiązku złożenia sprawozdania z doskonalenia zawodowego lub brak wyjaśnienia uzyskania minimum punktów szkoleniowych nakłada na ORA Gdańsk obowiązek podjęcia stosownych działań, czego mam nadzieję uda się uniknąć.

Łączę pozdrowienia,

adw. Dariusz Maciejewski