Pomorska Izba Adwokacka

Stanowisko Okregowej Rady Adwokackiej w przedmiocie utrudnień w korzystaniu z Czytelni akt oraz widzeń w Areszcie Śledczym

Aktualność

Stanowisko

Okręgowej Rady Adwokackiej z dnia 14 września 2020 r. w sprawie utrudnień w korzystaniu z Czytelni akt i widzeń w Areszcie Śledczym

Okręgowa Rada Adwokacka z niepokojem obserwuje obecny system udostępniania akt w niektórych Sądach (ich czytelniach), a także sposób organizacji widzeń w niektórych jednostkach penitencjarnych. Zdajemy sobie sprawę, że osoby zarządzające zmuszone są tak organizować pracę podległych im organizacji, aby zapewnić bezpieczeństwo – niemniej powinno się to odbywać z poszanowaniem uprawnień osób, które (przede wszystkim zawodowo) z nich korzystają. Wprowadzone restrykcje odnośnie ilości osób w danym momencie korzystających z wizyt nie mogą prowadzić do faktycznego uniemożliwienia zaplanowania przejrzenia akt sprawy, a także – zaplanowania widzenia. Jesteśmy przekonani, że możliwe do wprowadzenia (jak to się dzieje w niektórych placówkach) określenie konkretnego terminu i godziny doprowadziłoby do zapewnienia prawa do wglądu w akta sprawy, jak również prawa do obrony. Akceptujemy przy tym, że wiązać się to może z pewnym rygorem czasowym tak, aby zaplanowana na daną godzinę czynność musiała się skończyć po 30 minutach, po godzinie lub po innym określonym czasie.

Okręgowa Rada Adwokacka otrzymuje szereg zgłoszeń wskazujących na to, że obecna organizacja wizyt de facto uniemożliwia i przejrzenie akt (ponieważ nieznany jest czas oczekiwania na wejście do czytelni – nie wiadomo bowiem, kiedy osoba przeglądająca akta opuści jedno z udostępnionych miejsc), i wizytę w jednostkach penitencjarnych (gdzie również osoby muszą oczekiwać na dworze na opuszczenie budynku przez poprzedniego interesanta).

Wskazujemy, że będziemy popierać wszelkie wnioski adwokatów wnoszących o zmiany terminów czynności procesowych, które motywowane będą brakiem możliwości zapoznania się z aktami lub brakiem możliwości osobistego uzgodnienia linii postępowania z osobą osadzoną. Uważamy, że każdy taki wniosek – jeżeli będzie wynikał z bezowocnych prób poznania akt sprawy lub wizyty u klienta – będzie usprawiedliwiony. Zauważamy również, że nie można oczekiwać od jakichkolwiek osób – w tym od adwokatów – że będą poświęcali nieznany im czas na oczekiwanie na wejście do czytelni lub do aresztu.

Kategoria: ORA

Kalendarz

wrzesień 2020

PN WT ŚR CZW PT SB ND